Intervju: Aljaž Pažek, perspektivni slovenski trener pri NK Pobrežje Maribor

Jul 29, 2023 | Novice, Trenerji, Uvodna stran

Klubu se je vsaj za 3 leta priključil mladi perspektiven trener Aljaž Pažek. V okviru pogodbe, ki jo v polovični vrednosti sofinancira NZS, bo izvajal treniranje selekcij in pomoč v drugih nalogah pri vodenju nogometne šole.

V naš klub je prišel z večletnimi izkušnjami in nogometne šole NK Maribor in kmalu z diplomo športnega treniranja na pedagoški fakulteti Maribor. Že več let je trener v regijskih centrih NZS.

S pogodbo želi NZS doseči vpetost klubov, kot je NK Pobrežje, v nacionalne strokovne programe. Zadržati želijo igralce v teh klubih vsaj do U14, saj imajo tako največ perspektiv za kasnejše smiselne prehode v druge večje klube.

Prepričani smo, da to za igralce naše nogometne šole prinaša priložnosti in napredek na vseh področjih športnega življenja. To je hkrati ambicija našega kluba – ustvariti okolje za razvoj igralcev vse do članske selekcije, ko so najbolj pripravljeni na večje izzive svoje kariere.

Aljaž Pažek trener NK Pobrežje Maribor
Nogomet je moja strast, slika MidJourney

Vir slike: MidJourney

Je moj način življenja in v meni prebudi tisto energijo, strast, iskrico v vsakdanjem življenju

Aljaž Pažek

Kdo je Aljaž Pažek? Kakšna je njegova življenjska zgodba v povezavi z nogometom?

Mislim da sem sam eden izmed zadnjih generacij ulice v Sloveniji. Celodnevno preživljanje prostega časa na igrišču, nogomet in šport na splošno me spremlja že od zgodnje mladosti, je moj način življenja in v meni prebudi tisto energijo, strast, iskrico v vsakdanjem življenju.

Z aktivnim nogometom sem zaradi številnih ponavljajočih poškodb končal prej kot sem si kadarkoli zamislil, vedel pa sem, da želim ne glede na vse slediti temu, kar me veseli in ostati v nogometu. Zato sem se že z zgodnjimi 20 leti vpisal na študij športnega treniranja na PF Maribor in postopoma začel pridobivati znanje za pridobitev naziva nogometni trener.

Moji trenerski začetki so v glavnem vezani na NK Maribor, kjer sem deloval zadnjih 8 let, vse od osnovnošolskih krožkov ONŠ, do treniranja predšolskih otrok ONŠ Vrtca, do selekcij U7-U10 in v zadnjem obdobju sodelovanja z NZS v regijskih centrih MNZ Maribor U12-U13.

Aljaž, zakaj od vseh možnih klubov prav NK Pobrežje Maribor?

Ker mi je klub NK Pobrežje omogočil, da s svojo razširjeno vlogo delovanja v nogometnem klubu, naredim korak naprej na svoji trenerski poti. Rad imam izzive, rad imam dobre zgodbe. Želim si, da bi bilo NK Pobrežje, eno izmed njih.

NK pobrežje logo
U15 prijateljska tekma z NK Limbuš

S katerimi starostnimi skupinami najraje delaš in zakaj?

Sam se na svoji trenerski poti trenutno ne vidim nikjer drugje kot pri delu z mladimi nogometaši v nogometni šoli.

Vsaka starostna skupina ima svoje prednosti in slabosti, zagotovo pa je najlepše pri vseh opazovati njihovo iskrenost, željo in ljubezen do igre. Največja nagrada za trenerja mlajših selekcij je razvoj otroka v samostojno, samozavestno in pozitivno osebo, ki se skozi šport pripravi na vse izzive življenja.

Kaj opazuješ pri igralcih? Katera lastnost te najbolj navduši?

Nogomet je zabava in strast. Rad imam otroke, ki se na igrišču zabavajo, se maksimalno potrudijo tako za sebe kot predvsem za ekipo.

Največji čar nogometa je po mojem mnenju ravno to, da je uspeh običajno odvisen od uspešnosti sodelovanja različnih posameznikov v neki združeni celoti.

Nogomet je zabava, slika MidJourney

Vir slike: MidJourney

Navijači NK Pobrežje

Številke se z leti pozabijo, odnosi in spomini pa ostanejo.

Aljaž Pažek

Koliko si tekmovalen kot trener? Ali na tekmah trpiš ob napakah enako kot navijači?

Zavedam se, da sem trener v nogometni šoli, kjer mi rezultat in tekmovalnost ne pomeni veliko.

Zanima me predvsem na kakšen način je ekipa prišla do določenega uspeha. Zanima me posameznik, njegov razvoj in ohranjanje dobrih medsebojnih odnosov. Številke se z leti pozabijo, odnosi in spomini pa ostanejo.

Kakšen odnos si želiš in gojiš s starši igralcev?

Na našem prostoru so starši ključen in nepogrešljiv del delovanja nogometnih šol. Odnos in komunikacija z njimi je zelo pomembna. Brez njihove podpore nič kar počnemo ne bi bilo izvedljivo.

Kljub temu se morajo zavedati, da podpirajo šport in sanje njihovega otroka, kateri ustvarjajo svojo zgodbo in svojo pot. Nič ni narobe, če naredijo napako, na njih se učijo. Z vsemi vzponi in padci si nabirajo izkušnje za življenje.

Največ kar lahko starši naredijo za svoje mlade športnike je to, da so jim tolažba v težkih časih in pohvala v dobrih trenutkih.

Kariera nogometaša je polna nepredvidljivih okoliščin

Vir slike: MidJourney

Aljaž Pažek trener NK Pobrežje Maribor

Aljaž, kateri so tvoji drugi hobiji?

Nogomet, šport in leto in pol star otrok mi onemogočata, da bi imel poleg tega še kakšen resen hobi. (smeh)