Nagovor predsednika NK POBREŽJE

Okt 28, 2020 | Novice, Uncategorized

Prilagamo vam pogled in mnenje predsednika NK Pobrežje Dejana Ramšaka o virusu in prekinitvi treniranja:

Tema o kateri poslušamo že skoraj eno leto in še najmanj eno bomo. Tema katere imamo že vsi vrh glave, a vendar vpliva na naš vsakdan pri najbolj osnovnih opravilih. Odrasli smo se sprijaznili z nošenjem mask, držanjem distance, kavo pijemo doma in trgovine so res le za najnujneše. Skupaj skrbimo za zdravje vseh nas in ljudi okoli nas.

Ampak kje v teh ukrepih in odlokih je kdo pomislil na otroke? Na našo prihodnost, ki smo jo do sedaj vzgajali po principu “zdrav duh v zdravem telesu”? Vzeli smo jim tisto najosnovnejše: možnost gibanja, norenja, igranja. Vsakodnevno smo se trudili, da bi se otroci dovolj gibali, da ne bi posedali pred računalniki in televizorji, da bi svoj prosti čas preživljali kvalitetno.

Z omejitvami, ki so jih postavili, naši otroci ne morejo več trenirat pod nobenimi pogoji. Četudi bi jih razdelili v skupinice po 5 ali z njimi trenirali individualno, ter se držali vseh navodil in priporočil NIJZ. Ne, ne in ne, brez izjem, razen za peščico vrhunskih športnikov.

Dejstvo je, da že zdaj opažamo zaostanek v motoriki, koordinaciji ter splošni pripravljenosti, ki je posledica prve korona pavze v marcu, kakšno nepopravljivo škodo bo naredil ponoven premor si ne želimo niti predstavljati.

Razumem prepoved vseh mešanj skupin (tekme, turnirji), ne razumem pa, da odvzamejo možnost organiziranih treningov otrokom, vsem tistim ki so v večjem delu doma v blokih, ki jim je prihod na trening svetla točka dneva in edina možnost rekreacije in dnevna doza gibanja, ki jo nujno potrebujejo za normalen razvoj.

In za vse tiste, ki pravijo “sej je samo nogomet”, ja je samo nogomet, ampak nogometna šola NK Pobrežja deluje po posebnih programih Nogometne zveze Slovenije, ki je kot šolski sistem razdeljen v sklope, ki se nadaljujejo in nadgrajujejo iz treninga v trening, iz selekcije v selekcijo, iz leta v leto.

Zato vas vprašam, kakšne bi bile posledice, da bi v osnovni šoli vsi otroci zaostali razred? Bi se kje na vodilnih mestih prižgal kakšen alarm? Menim da. Ampak ker se ne gre za šolstvo ampak dobrobit otrok, njihovega gibalnega razvoja in vseh ostalih vrlin, ki jih otroci pridobivajo skozi šport in ekipni duh se situacija ne bo spremenila.

Razmere v katerih se je znašel ves svet, so tudi nas prisilile, da smo se v prvem valu trudili ohranjati dosedanje znanje nogometašev s treningi na daljavo, vendar se ta način za nas ni obnesel. Mnenje o letošnji sezoni bodo naši trenerji podali tudi o vsaki selekciji posebej.

V bodoče nas čaka veliko truda in dela, da bodo otroci ponovno prišli na nivo, ki so ga osvojili pred vso korona situacijo, zavedamo pa se da zamujenih treningov in napredovanja otrok ne bomo uspeli nikoli nadomestiti.

Menim, da smo že čez obdobje pretvarjanja, da bo korona izginila čez noč, ampak smo postavljeni pred dejstvo, da se bo potrebno z virusom naučiti živet. Prepričan pa sem, da bo prepoved športne vadbe za otroke imelo katastrofalne posledice na dolgi rok.

Predsednik NK Pobrežje,
Dejan Ramšak

SŠZ – Slovenska športna zveza / Slowenischer Sportverband
Športna zveza Maribor
Nogometna zveza Slovenije
Medobčinska nogometna zveza Maribor
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
ZNT Maribor